Blog Rianne Joosse: Bierbeleven – Lijstjes

27 december 2016 om 13:12

Met de Top 2000 op de achtergrond en vooruitkijkend naar 2017 valt het me op hoezeer mensen hun leven richten naar lijstjes en hoe lastig het is om te proberen te leven zonder.

We hebben werkelijk voor alles in ons leven lijstjes gecreëerd: dat begint al voor we er zijn, ouders ontvangen een kraamlijst – deze zaken moeten aanwezig zijn voor de baby thuis in een veilige omgeving ter wereld mag komen. Na je geboorte wordt er al snel gekeken op welke plaats in de lijst van ooit geboren kinderen je staat – ben je een gemiddeld kind (lengte, gewicht) of val je buiten die maat, hoor je bij de kleinsten of juist bij de groten? Er zijn lijstjes voor voedingen, voor groei, voor ontwikkeling… we nemen elkaar constant ‘de maat’.

Lijstje maken

Zodra we oud genoeg zijn, wordt ons gevraagd zelf een lijstje te maken: het verlanglijstje – wat wil je graag ontvangen voor je verjaardag? Lastig, maar geen nood – als je er niet uitkomt, word je geholpen, omdat er nu eenmaal (kennelijk) ergens is vastgelegd wat een kind van 5, 9, 14 voor zijn of haar verjaardag zou kunnen vragen….. En wat nou als je geen lijstje wil maken? Tja dan maak je het de ander onnodig moeilijk – die moet dan zelf gaan bedenken, zich gaan afvragen wie jij werkelijk bent, welk geschenk er bij je past.

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Ons hele leven wordt ingericht rondom lijstjes… rapportcijfers op school, checklists voor vakantie, verlanglijstjes en boodschappenlijstjes, to-do-lijstjes als je meer werkzaamheden dan beschikbare uren in een dag hebt, een bucketlist met zaken die we zeker ooit nog willen doen…. Lijstjes die we zelf maken én lijstjes waarlangs we worden gemeten.

Zelf op een lijstje

Zo aan het eind van het jaar zijn die laatste lijstjes vaak gesprek van de dag. Wie staat waar? Welke artiest ligt het best in de markt? Zelfs de bierwereld ontkomt niet aan lijstjes. Zo vond ik mezelf – tot mijn verbijstering – terug op een lijstje van 30 ‘die er toe deden in 2016’ – ik laat maar even in het midden hoe de lijst ‘al dan niet samengesteld met een knipoog’ werd ontvangen. Er werd in elk geval over gesproken!

Vervolgens ontstaan er – mens-eigen – contra-lijstjes. En tot mijn aangename verrassing stond ik daar ook op….. Laat ik eerlijk zijn, het voelt bijzonder om op iemands lijstje te staan! Al vind ik het wel wat voorbarig – zoveel ‘wapenfeiten’ heb ik nog niet op mijn naam staan en wat er staat, staat er vanuit de invulling van een functie – ten dienste van een vereniging.

Untappd-lijstje

En laten we vooral het – in de bierwereld vermaarde untappd-lijstje niet vergeten (overigens bestaat dat in de wijnwereld ook: Vivino) om toch vooral aan de buitenwereld te laten zien wat we hebben gedronken. Natuurlijk heb ik zelf ook een account – en ik vind het interessant om te zien hoe mijn waardering, mijn smaak, verandert in de loop van de tijd. Maar ik merk steeds vaker dat mensen volgen wat ik doe. Ik vind dat prima hoor, als ik dat niet wil moet ik mijn account ofwel afschermen of opheffen.

Alcoholconsumptie

En over het algemeen is het ook heel onschuldig vermaak…. Maar in het licht van de recente ontwikkelingen, teneur of stemmingmakerij rondom alcoholgebruik ga ik toch anders naar dat lijstje kijken… wordt ons Untappd-account straks een meetlat waarlangs onze alcoholconsumptie wordt gemeten? Alles wat we op internet ‘doen’ is tenslotte al in meer of mindere mate openbaar en er zijn veel manieren om achter ‘afgeschermde’ informatie te komen. Wordt ons straks – wat onze alcoholconsumptie betreft – de maat genomen? Worden we langs de meetlat van de betutteling gelegd?

Maat houden

Wat blijft er dan nog over van onze autonomie, van ons eigen oordeelkundig vermogen? Ik probeer mijn leerlingen altijd mee te geven, dat wij, de mens, recht hebben op vrijheid. Een vrijheid die we invullen op basis van onze overtuiging, op basis van onze ervaring en op basis van richtlijnen die we vrijwillig accepteren met respect voor onze medemens – die namelijk diezelfde vrijheid heeft. Samen kleuren we onze gemeenschappelijke wereld.
Elkaar de maat nemen gaat regelmatig voorbij aan respect voor de ander. Als de overheid gericht op alcoholconsumptie ons de maat gaat nemen, worden we als onmondig gezien.
Ik word niet graag op die manier ‘de maat genomen’ – ik kan prima zelf maat houden! En jullie?

Rianne Joosse
Voorzitter PINT