Blog Rianne Joosse – Bierbeleven … foodpairing

30 september 2016 om 00:09

Foodpairing. Een veelbesproken onderwerp de laatste dagen. En zeker een onderwerp dat het afgelopen jaar ruime belangstelling heeft gekregen. Daardoor zou je bijna vergeten dat het geen nieuw onderwerp is.

Bier culinair

Zo’n 5 jaar geleden ontdekte ik een boek “Bier Culinair” waarin gerenommeerde chefs – waaronder ook Jonnie Boer – gerechten combineerden met bier. Geen makkelijke recepten of een flesje dubbel bij je stoofvlees, maar hoogstandjes met niet direct gangbare bieren. Het maakte in mij in elk geval de biergenieter wakker. En die biergenieter is dat nog steeds. Ik geniet van het zoeken naar combinaties – en heus uit mijn keuken komen geen culinaire hoogstandjes – van eerlijke producten. Verse groentes, eerlijk vlees of vis en bieren van gepassioneerde brouwers. En ik geniet nog meer als ik – samen met mensen om me heen – kan proeven van geslaagde combinaties, ervaringen en ideeën kan uitwisselen.

Kunstige amuses

Ik ben daarom heel blij dat er steeds meer aandacht komt voor bier bij ons eten, of eten bij ons bier. Niet alleen door mooie kookboeken, maar ook door de horeca die van klein tot groot, zijn best doet om met een keur van gerechten – van een ‘eenvoudig’ stukje kaas en worst tot aan kunstige ‘amuses’ – van het bier een beleving te maken.

Bijzonder huwelijk

Een van de plekken waar ik graag geniet van die beleving is een bijzondere horecagelegenheid in Amsterdam. De filosofie van die zaak zit mooi verpakt in de naam, want bier houdt tenslotte echt van eten. En andersom – en dat bewijzen ze daar keer op keer. Dankzij de passie van de chef én de brouwer ontstaat een bijzonder huwelijk. Terwijl ik dit schrijf weet ik dat ik vanavond opnieuw getuige mag zijn van die passies. Ik verheug me op een fantastische avond maar heb wel geleerd in een eerdere ontmoeting dat ik niet te gretig moet zijn….

Italiaanse brouwer

Een aantal maanden geleden bestond het diner uit de passie van de vaste chef gecombineerd met die van een Italiaanse brouwer. Dat mondde uit in 4 mooie gerechten met 4 even mooie bieren. Ik ken de chef een beetje en weet dat zijn gerechten in hun geheel een bijzondere smaakbeleving geven, genieten dus… tenminste…

Verleidelijk

De spoom die ons werd voorgezet was prachtig gedecoreerd met een klein pepertje en een framboos.  En het geheel zag er zo verleidelijk uit dat ik me niet kon inhouden en iets te gretig van de framboos én het lieve kleine pepertje snoepte…. En ik ontdekte dat dat pepertje er wel lief uitzag maar een bijzonder krachtige dame bleek te zijn. Snel een hapje van het ijs dan om te blussen… ai, dat pakte helemaal verkeerd uit. Mijn glas water stond bij de hand maar ik weet uit ervaring dat blussen met water het alleen maar erger kan maken. Op dat moment hadden mijn tafelgenoten door wat er aan de hand was… hilariteit alom natuurlijk.

Schaaltje suiker

De chef werd er bij geroepen – terwijl de brouwer, die bij mij aan tafel zat het wel vermakelijk vond – en we zochten naar een oplossing. Die kwam in de vorm van een schaaltje suiker (sinaasappel of melk zijn ook goede remedies maar die waren niet voorhanden). Na enige tijd zakte mijn ongemak en halverwege het hoofdgerecht kon ik weer alles proeven. Na uitleg van de chef snap ik nu ook waarom het ijs niet werkte…. Het lieve pepertje was 24 uur in een deel van het bier gemarineerd en dat was weer gebruikt voor het ijs. En als je zo’n heerlijk gemarineerd pepertje aan een stokje prikt druppelt er natuurlijk ook nog een pittig sapje over het gerecht… in zijn totaliteit een geweldige combinatie!

Straks dus weer zo’n bijzondere avond – ik denk dat ik eerst maar rustig luister naar de uitleg van brouwer en chef 😉

Rianne Joosse
Voorzitter PINT