Bierstrijd: Diknekkige oranje leeuwen versus de Rode Bierduivels

27 juni 2015 om 11:20

België is een bierland bij uitstek. In Nederland drinken ze alleen maar pils. Die mening heerst nog altijd bij velen. Niet alleen bij de zuiderburen, maar ook in Nederland. Waarschijnlijk bracht de NOS deze week daarop met enige bombarie het nieuws ‘Nederland streeft België voorbij qua aantal bierbrouwers’.

 
Hoezo Nederland streeft België voorbij? De NOS baseert het artikel op het aantal brouwerijen. Dat zijn er in België 263, . in Nederland 312. De bron is de goed ingevoerde website Cambrinus. In deze telling zijn ook alvast de brouwerijen in oprichting meegenomen. Hierdoor verschilt de telling van Cambrinus met het aantal van bijvoorbeeld Harry Pinkster, die de brouwerijen in oprichting niet meetelt.

Emotie

Nieuws is het dus al lang niet meer dat Nederland België voorbij gestreefd is als het gaat om brouwerijen. Grappig om te ervaren dat er aan beide zijden van de grens de nodige emotie aan te pas komt als dit onderwerp ter sprake komt.

Historie

Belgen vinden bovenstaande cijfers echt niet leuk en beroepen zich dan al gauw op de historie. Op dat vlak winnen zij het van de Nederlanders, maar ja ‘goede bieren uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Waarschijnlijk niet toevallig viel deze week een vragenlijst in de mailbox van een Belgisch biermagazine. Een van de vragen luidt wat de invloed is van Belgische bieren op Nederlandse brouwers.

Invloed

Een aantal jaren geleden zou ik deze vraag logischer hebben gevonden. Het zal niet zo bedoeld zijn, maar ik proefde toch een beetje Belgische arrogantie. Ik draaide de vraag eens om. “Wat is de invloed van Nederlandse bierbrouwers op Belgische bieren?’. Voor mijn gevoel is dit een relevantere vraag. Nederland heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld en is België niet sinds deze week voorbij gestreefd, maar al veel langer geleden. Nederland ligt nu mijlenver voor en is veel innovatiever en vooruitstrevender dan de Belgen.

Bierrevolutie

In Nederland is de bierrevolutie in volle hevigheid losgebarsten. De ene na de andere brouwerij ziet het levenslicht. Dat zal de komende periode nog wel even doorgaan. Op zich is die groei een goede ontwikkeling, maar er schuilen ook gevaren in. Mensen die het leuk vinden om bier te brouwen hebben niet altijd de juiste vakkennis. Daardoor bestaat het risico dat er bieren op de markt verschijnen die de zintuigen niet op een positieve manier prikkelen.

Tussenstand

In België gonst en gist het ook van de nieuwe bierinitiatieven. Daar is meer sprake van een Renaissance, een wedergeboorte, van de ooit zo rijke biercultuur. Ik ben benieuwd hoe de komende tijd de strijd zich ontwikkeld. Wat Nederland-Duitsland is voor het voetbal is Nederland-België voor de bierliefhebbers. De tussenstand tussen de Diknekkige Oranje Leeuwen en de Rode Bierduivels is 3-1.