Bierista tip: ‘Dit is een boek over bier’ van Raymond van der Laan

26 mei 2017 om 06:20

‘Doe mij maar een biertje!’ Makkelijk gezegd. Maar tegenwoordig is dat niet zo makkelijk gedaan. Want welk bier wil je dan? Zoveel stijlen, zoveel brouwers, zoveel keus.

Door Alain Schepers

Dit zijn de eerste regels van ‘Dit is een boek over bier’, een boek van bierjournalist Raymond van der Laan. De auteur slaat de spijker op de kop, want bier is een volksdrank, een drank voor iedereen. Tegenwoordig staat het zo in de belangstelling en is er zoveel keus, dat bierdrinkers bijna worden afgeschrikt. Raymond onderkende deze situatie en neemt de ontdekkende bierdrinker aan de hand. Hij neemt de in bier geïnteresseerde consument mee in de fascinerende wereld van speciaalbier.

Makkelijk leesbaar

Raymond van der Laan wijdt de eerste pagina’s in zijn boek aan algemene informatie over bier en de bierwereld. Zijn stijl is los en toegankelijk. Dat maakt het makkelijk leesbaar. De informatie wordt je op een vriendelijk manier aangereikt; niet op een belerende manier.

Van Alt tot Witbier

Na twintig pagina’s ben je al een redelijke bierkenner. De informatie die Raymond je hier aanreikt, is voldoende om op feestjes en partijtjes de indruk te wekken dat je een bierkenner bent. Nu komen de bierstijlen aan bod. De schrijver beschrijft twintig verschillende stijlen beginnend bij Alt en eindigend bij Witbier. Alle beschrijvingen zijn voorzien van beknopte technische informatie, visueel aantrekkelijk gepresenteerd en lezen lekker weg door de losse, vlotte schrijfstijl. Hoewel zeer informatief lijkt dit in niks op een schoolboek. Gelukkig maar!

Originele keuzes

Na de beschrijving van de bierstijl geeft Raymond een aantal voorbeelden van bieren in deze stijl. Opvallend is dat hij lang niet altijd kiest voor de meest voor de handliggende bieren. Dat maakt het boek extra verfrissend en origineel. Het zijn ook niet alleen maar Nederlandse bieren. Brouwsels uit Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Italië komen ruimschoots aan bod.

Na de uitgebreide beschrijvingen van twintig bierstijlen en meer dan tachtig beschrijvingen van bieren en brouwerijen, geeft de auteur nog eens twintig bierstijlen zeer beknopt weer. Dit zijn ook niet de meest bekende bierstijlen. Zo geeft hij beschrijvingen van Cream Ale, Grodziskie en Lichtenhainer. Leuk en informatief en weer eens wat anders, dan we al kennen uit al die andere bieratlassen.

Toetje van Trappisten

Het toetje van het boek is een overzicht van de elf trappistenbrouwerijen. Raymond vertelt in een paar alinea’s de belangrijkste bijzonderheden over de kloosterbrouwerijen. Voldoende om mee te kunnen praten met vrienden met jarenlange bierervaring en om geïnspireerd te raken.

Conclusie

Ik vind ‘Dit is een boek over bier’ origineel en informatief. De auteur maakt verrassende keuzes, presenteert de informatie op een zeer populaire, toegankelijke manier. Je steekt er veel van op en het wordt nooit saai. De foto’s zijn ok. De visuals en de wijze waarop de informatie wordt gepresenteerd verdienen een compliment. Dan de prijs: € 14,95. Dat is echt een koopje voor zo’n fraaie en dorstopwekkende uitgave. Dit is een boek geschreven door een bierliefhebber die zijn kennis en passie graag met anderen deelt. Tel daarbij op het talent van Raymond van der Laan om lekker te kunnen schrijven. Dan heb je een gouden combi! Ontdekkende bierliefhebber of ervaren bierdrinker, haast je naar de boekwinkel!

Bestel ‘Dit is een boek over bier’