Bierista Pepijn is de Beste Biersommelier van Nederland!

5 juli 2018 om 12:00

Pepijn van der Waa, oprichter van BrewTaste en sinds 2014 zelfstandig en onafhankelijk biersommelier, mag zich ‘de Beste Biersommelier van Nederland’ noemen. Pepijn is daarnaast ook Bierista! Als begeleider in de Bierista Bieropleiding helpt hij de cursisten hun bierkennis te vergroten. 

Eerste kampioenschap

Pepijn won de titel afgelopen maandag 2 juli tijdens het Nederlands Kampioenschap Biersommeliers georganiseerd door Het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Tweeëntwintig kandidaten streden om de titel tijdens de eerste editie van het NK Biersommeliers. Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers uit Nederland mochten aan deze competitie meedoen. Deze groep is nog klein, maar groeit de laatste jaren gestaag. Inmiddels staat de teller op meer dan 150 bierexperts die zich officieel biersommelier mogen noemen. De tweede en derde plek in de competitie ging naar respectievelijk Dennis Kort uit Eindhoven en Hubert Hecker uit Nijmegen.  

De verschillende deelnemers werden tijdens de verkiezing getest op het herkennen van smaakafwijkingen, het herkennen van verschillende bierstijlen en hun theoretische kennis. De vijf beste deelnemers presenteerden vervolgens hun vaardigheden voor een vakjury en het publiek. De jury bestond onder andere uit Henri Reuchlin (mede-oprichter StiBON), Luc De Raedemaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge), Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan) en Rianne Joosse (voorzitter Bierconsumentenvereniging PINT).

Spannende strijd

In de laatste ronde werden de vijf finalisten beoordeeld op correcte serveertechniek, uitleg over het bier, smaak en aroma’s van het bier en presentatievaardigheden. Na een zinderende eindstrijd mocht Pepijn de felbegeerde titel in ontvangst nemen; “De wedstrijd was echt spannend. Het niveau ligt hoog en ik heb veel lof voor de organisatie en alle deelnemers”, aldus de 31-jarige Bierista.

Pepijn richtte in 2012 BrewTaste op. Hij geeft bieradvies, organiseert proeverijen en evenementen en geeft biertrainingen voor de horeca. Er is volgens hem in de afgelopen tien jaar veel veranderd in de Nederlandse biercultuur. “Er is nu meer aandacht voor bier als volwaardig product en het aanbod is enorm gegroeid. Ook de gastronomische potentie van bier wordt steeds meer op waarde geschat. Ik heb het overbrengen van mijn passie, kennis en enthousiasme voor bier altijd als grootste persoonlijke missie gezien. Ik ben er trots op dat ik hier, als winnaar van het NK Biersommeliers, erkenning voor krijg.”

Als winnaar zal Pepijn van der Waa, samen met de nummers 2 en 3, Nederland vertegenwoordigen op het WK Biersommeliers dat in 2019 plaatsvindt in Venetië!