Bierig smullen met Han Hidalgo || The Aubergine

19 januari 2018 om 08:00

Bierista Han Hidalgo heeft weer een mooie bier & food combinatie voor ons klaar gemaakt. The Aubergine drink je bijvoorbeeld met een Pilsener, Saison of Blond bier tussen de 6 en 8%.

The Aubergine

“I kid you not, you closed your eyes, you were listening to Chet Baker. A remarkable young woman”, aldus criticus Richard Wheatly over het spel van trompettiste en zangeres Sue Richardson bij Jazz FM. Op haar laatste cd ‘To Cool’ uit 2013 betuigt ze haar liefde voor één van haar belangrijkste inspiratiebronnen Chet Baker met nummers als ‘My Funny Valentine’ en ‘Chetty’s Lullaby’.

Haar voorliefde voor melodieuze lijnen komt goed naar voren in haar compositie ‘The Aubergine’, die deel uitmaakt van haar derde cd ‘Fanfare’ uit 2011. Verder is Sue te horen op haar eerder uitgebrachte cd’s namelijk ‘Emergence’ en ‘Out Of A Song’. Als gastsoliste trad ze op in het orkest van de legendarische Engelse orkestleider Humphrey Lyttelton. Met diverse groepen is Sue ook regelmatig te horen in Ronnie Scott’s jazzclub in Londen.

Ingrediënten voor vier personen

  • 1 middelgrote (langwerpige) aubergine
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook, uit de knijper
  • 3 theelepels milde kerriepoeder (of ras el  hanout)
  • 3 eetlepels  olijf- of zonnebloemolie
  • 1,5 dl groenten- of gevogeltebouillon
  • Reepjes licht geroosterd stokbrood of volkorenbrood
  • Blaadjes verse koriander of verse munt
  • Peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze

Schil de sjalotjes en snijdt ze in stukjes. Dan schil je de knoflook en pers je de teen met een knoflookpers. De aubergine schil je ook en snij je in blokjes of stukken. Doe dan de olie in een braadpan en laat dit even verwarmen. Fruit de stukjes sjalot en aubergine en roerbakken dit even door.

Voeg dan de bouillon toe. Zet de hittebron op de laagste stand en laat dit met de deksel op de pan gedurende 15 tot 20 minuten stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd roer je de kerriepoeder en de geperste knoflook erdoor en laat je het geheel nog even verder stoven.

Breng het op smaak met peper en zout en prak dit dan met een vork fijn. Verdeel het mengsel over schaaltjes of cylinder glazen en garneer met blaadjes verse koriander of verse munt. Serveren met reepjes licht geroosterd stokbrood of volkorenbrood.

Aanbevolen bieren: Pilsener, Witbier, Weizen, Amber Ale’s, Saison, Blond bier tussen 6 en 8 vol% of een IPA (India Pale Ale) die niet te zwaar gehopt is. Wat Pilsener betreft zal een Jever goed combineren met dit gerechtje.

🎶 The Aubergine: Sue Richardson: Fanfare (cd).

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.