Bierfiets verboden in het centrum van Amsterdam

7 november 2017 om 08:00

Dat een bierfiets niet zeker niet de meest handige manier van fietsen is, daar kan iedereen wel in komen. Het is belangrijk dat er altijd een verantwoordelijke op de fiets de controle blijft houden, om zo flexibel mogelijk in het verkeer mee te kunnen gaan. Maar dat gebeurt helaas niet altijd.

Door Frouke van Loo

Amsterdam is er klaar mee

In het centrum van Amsterdam is men er dan ook al een hele tijd klaar mee. Binnenstadbewoners ergeren zich al jaren aan de groepsfietsen. Een aantal jaar geleden werden er 6.000 handtekeningen gezet en aangeboden aan de gemeente met het verzoek deze bierfietsen te verbieden, en dat is gelukt. Burgemeester van der Laan wilde het verbod afgelopen januari al van start laten gaan maar het duurde langer doordat de gemeente de bezwaren tegen de bierfietsen niet sterk genoeg hadden onderbouwt.

Maar ondertussen is het beroep tegen het verbod ongegrond verklaard door de rechtbank in Amsterdam en dat betekent dat het gebiedsverbod per direct ingevoerd zal worden. De rechter was het met de hoofdstad eens dat stadsbewoners niet keer op keer gejoel, openbaar dronkenschap, gevaarlijke manoeuvres en meer gekkigheid hoeven te accepteren.

Bierfiets veroorzaakt verstoppingen

„Mede gelet op het repetitieve karakter hoeft niet langer verwacht te worden dat bezoekers en bewoners van het centrum van de stad dat moeten dulden”, aldus de rechter in de uitspraak. „De overlast overstijgt de grenzen.” Bovendien veroorzaakt de bierfiets, dat een traag en log vervoermiddel is, opstoppingen. Het gebiedsverbod geldt voor de drukste delen van de binnenstad.

Reacties van bewoners en exploitanten van de bierfiets lees je hier.

Over naar Amsterdam WestBierfiets verboden tweer

Diverse politieke partijen in de stadsdeelcommissie Amsterdam West waarschuwden al voor een waterbed-effect als de bierfietsen uit de binnenstad verbannen zouden worden. D66-fractieleider Piet Rietman wil dat de mobiele cafeetjes ook verboden worden in dit deel van de hoofdstad. Daar zou de overlast nu nog niet groot genoeg voor zijn, maar mnu de bierfietsen in het centrum verboden zijn, lijken ze door te stromen naar andere delen van de stad.

Bron: Telegraaf & AT5