Bierfestival Groningen: twee dagen gezelligheid in de Martinikerk

24 maart 2015 om 14:24

Het wordt weer leuk in de kerk! Op vrijdag 10 en zaterdag 11 april wordt voor de vijfde keer het Bierfestival Groningen gehouden in de Martinikerk. In de prachtige decor maken binnen- en buitenlandse brouwerijen hun opwachting.

150 speciaalbieren van tap

Behalve veel speciaalbieren zijn er ook masterclasses en wedstrijden. Er worden meer dan 150 bieren van de tap geschonken en daarnaast worden diverse bieren op fles gepresenteerd. Er zijn bieren uit de hele wereld vertegenwoordigd. Brouwerijen en importeurs bemannen veelal zelf hun stand waardoor informatie over de bieren vakkundig overgebracht kan worden.

Brouwwedstrijd

Ook dit jaar heeft de organisatie weer brouwwedstrijden georganiseerd. Amateurbrouwers zijn uitgedaagd om een ‘Saison’ te brouwen. Daarnaast worden er twee wedstrijden georganiseerd voor professionele brouwerijen. Zij strijden om de titel: ‘Beste en lekkerste tripel’ en ‘Lekkerste Saison’.

 Bier & spijs

‘Bier & Spijs’ is inmiddels een vertrouwd thema tijdens het festival. Er worden diverse hapjes verkocht die uitstekend te combineren zijn met speciaalbieren. In het verlengde hiervan wordt een wedstrijd georganiseerd voor horecazaken in Nederland. Zij worden uitgedaagd de meest verrassende en beste bier- en spijscombinatie te presenteren.

Tijdens Bierfestival Groningen zal de lancering van ‘d’Olle Grieze Saison’ plaatsvinden. Dit bier is gebrouwen bij Brouwerij Ramses in samenwerking met Groningse brouwers voor onder andere het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. Na afloop van het festival zal het bier bij verschillende slijterijen verkrijgbaar zijn op fles.

Bezoekers van het festival kunnen tevens kaarten aanschaffen voor een boeiend programma aan masterclasses. Nationale- en internationale prominente bierkenners verzorgen interessante masterclasses waarin zij over verschillende bierthema’s vertellen en verrassende bieren laten proeven.

Vintage bieren

Op vrijdagavond geeft Melissa Cole een masterclass over de combinatie tussen bier- en spijs en zal Bax Bier in samenwerking met Het Koffiestation een lezing en proeverij verzorgen over koffie en bier. Tegelijkertijd geeft Fiona de Lange een presentatie over de Nationale Bierbank. Zij zal tijdens deze proeverij diverse ‘vintage bieren’ laten proeven.

Op zaterdagavond wordt er een masterclass verzorgt door Cor Hooymaayers. Hij vertelt over bier dat op hout gelagerd is. Daarna is het de beurt aan de brouwers van de Griekse brouwerij Septem. Zij vertellen over technieken voor verrijking van hoparoma en smaak.

Tijden en prijzen

Bierfestival Groningen is op vrijdag 10 april geopend van 19.00 tot 23.00 uur; op zaterdag 11 april van 13.00 tot 17.00 uur en 19.00 tot 23.00 uur. De entree bedraagt € 17,50 (voorverkoop € 14,00 euro / passe-partout € 32,50).