Bierfestival Groningen was weer een hele belevenis

25 april 2017 om 10:43

Het zevende Bierfestival Groningen zit er weer op. Van 19 tot en met 22 april werd dit evenement gehouden in de Martinikerk. Ik als Groninger en speciaalbierliefhebber moest er uiteraard heen. Pas voor de eerste keer trouwens. Ik had gekozen voor de slotavond, op zaterdag. Dit schijnt ook de drukste avond te zijn al vond ik het best meevallen. Om 19.00 uur gingen de deuren open en er stond al een lange rij, voornamelijk mannen, te wachten om naar binnen te mogen.

door Dennis Hofman

Eenmaal binnen word ik voorzien van een flesje water, een bierglas, die je mag houden, en twee consumptiemuntjes. Prima geregeld allemaal. Dan kan het genieten beginnen. De Martinikerk is op zich al prachtig om te zien en met al die bierbrouwers en bierliefhebbers is het een genot om er rond te lopen. Er staat werkelijk van alles. Van bekende tot minder bekende brouwers. Maar iedereen is daar voor hetzelfde ding: Speciaalbier!

Groninger brouwerijen

Groningen zelf is ook goed vertegenwoordigd met verschillende brouwers. PIVO, Baxbier, Corviri, Brouwerij Groninger en Rockin Ludina. Dit is een extra bewijs hoe alleen in Groningen het speciaalbier leeft. PIVO mocht dit jaar het tafelbier brouwen voor bij het bierdiner. Dus daar beginnen wij ook mee. Een prima neutraal biertje dat overal bij te drinken is. We nemen ons ook voor om wel met de lichtere bieren te beginnen en zo op te bouwen. Maar tjonge jonge wat is het lastig. Het ene biertje nodigt nog meer uit dan de andere. Ik zelf laat me altijd graag verrassen en daarom neem ik de minder bekende bieren en brouwerijen.

Verleidingen lonken

Tijdens het rondlopen en proeven merk ik al snel dat het lastig is om al het lekkers te weerstaan. Ik loop rond met een biertje en hoor het volgende biertje mijn naam roepen. Al snel zwicht ik voor de zwaardere biertjes. Septem IPA 8th day met 8%. Page 24, een mooie Franse brouwerij, met een heerlijke imperial stout Bourbon van 9,1% alcohol. Lekker zoetig en milde tonen van chocolade. Een mooie blonde barleywine van The sisters brewery van 10,5% alcohol. En zo kan ik wel doorgaan.

Straffe Hendrik

Ook de Heritage van Straffe Hendrik kan ik niet weerstaan. Al een tijdje staat deze op mijn lijstje. Dit bier is een Quadrupel die is gerijpt in eiken houten wijnvaten uit de Bordeauxstreek. Heerlijk complex en gaat echt richting port. Een ware smaaksensatie. En zo waren er nog wel een paar prachtige bieren die ik heb geproefd van onder andere Brouwerij Groninger, Two chefs Brewing uit Amsterdam en de jeneverbes ale van Corviri was ook een bijzondere ervaring.

Het slotsuk: 22%

De avond loopt ten einde en we besluiten om er nog eentje te doen. Eigenlijk stond deze keuze al vast. De imperial stout, Mind the gap van Het Uiltje. Maar met zijn 22% aan alcohol leek het ons verstandig om daar mee te eindigen. We zijn er ook echt even voor gaan zitten. Het is alles behalve teleurstellend. Een prachtig vol bier. Zwart, met aroma’s van koffie en sinaasappelen en zo smaakt hij ook. Prima om mee te eindigen.

Het was een hele beleving het Bierfestival Groningen en mij zien ze er zeker weer terug. Je ziet ook aan de mensen achter de tap dat het een intensieve ervaring is. Zeker op zo’n slotavond na vier dagen hard werken, slaat de vermoeidheid toe en wordt het allemaal wat melig. Maar dat is zeker niet erg en daar wordt het misschien nog wel gezelliger door. Mooi om te zien dat de brouwerijen er zelf ook zichtbaar van genieten. Bedankt Bierfestival Groningen!