Genieten van de zomerse Bière Culinaire bij Vandeoirsprong23 juni 2017 om 09:42

Na een bezoek aan een gemoedelijk Brabants Bierfestival bij Brouwerij Vandeoirsprong in mei, heb ik me vroegtijdig ingeschreven voor het ‘Bière Culinaire’ bij deze Oirschotse brouwer. Zeer nieuwsgierig naar de samenwerking tussen biersommelier Joris van Esch en chefkok Rob Janssen.Rene van den BerkVoor dit 5-gangen bierdiner heb ik een vriend uit Amsterdam meegevraagd. Een half uur voor aanvang haal ik hem op van Eindhoven Centraal station. Om van 18 uur tot 22 uur te gaan genieten van bier en spijs.

In de warme zomerzon worden wij door Joris en het gastvrije personeel van Vandenoirsprong op de binnenplaats van de brouwerij ontvangen.

Bier likeur Picon met Zwickel pilsener


Buiten krijgen we een heerlijk fris en bitter Zwickel pilsener geserveerd in combinatie met Picon bierlikeur. De combinatie valt goed. Het sterke hoppige van deze pilsener valt door de likeur wat weg. Waardoor het heerlijk in evenwicht wegdrinkt.

Zalmtartaar met piccalilly schuim


De bier likeur wordt opgevolgd met het eerste gerecht. Een heerlijke amuse kleine amuse. Het is een mix van gerookte en verse zalm tartaar met een mooi licht pittig zoetzuur schuim van piccalilly. 
Dit mooie gerecht wordt geserveerd met het fris en hoppige bier Kameraad van Brouwerij Kompaan. Het bier zorgt ervoor, dat de smaak van de gerookte en verse zalm net iets wordt versterkt. De smaken blijven langer hangen. Daarnaast zorgt deze combinatie ervoor perfect voor, dat de soms te zure smaakbeleving van piccalilly wat af wordt gezwakt. Waardoor het aangenamer is om te proeven.
Joris van Esch geeft uitleg


Binnen in het proeflokaal geeft Joris alle aanwezigen een korte uitleg over het diner. De volgende 3 gangen worden begeleid met 2 verscheidende bieren. Het is voor ieder een avontuur om te kijken welk bier het beste past bij het gerecht. Smaak blijft persoonlijk benadrukt Joris nog eens.
Koude paella met rode poon


Als tweede gerecht krijgen we een smakelijk stukje gebakken rode poon geserveerd. Een licht stuk witvis wat bovenop een koude paella ligt. Mooi afgemaakt met een jus van tomaat. Het licht kruidige van de paella met een zure van de tomaat komt prima samen uit met de vis.

 Bij dit gerecht krijgen we voor het eerst twee bieren te drinken. Het Weizenbier van Vandeoirsprong zelf. Die de strijd aangaat met Hopfenspiel van brouwerij Trumer. Voor mij past de Weizen het beste bij dit gerecht. Het zorgt ervoor, dat de wat zure smaak van de tomaten jus wat minder aanwezig is. Daarnaast versterkt het bier juist het kruidige aspect van de koude paella.Salade van aardappelspekjes met buikspek


Bovenop de salade ligt een mooi gegaard stukje buikspek. Die is afgemaakt met vinegraitte van sesam. Die wat overheerst ten opzichte van de andere onderdelen van het gerecht. Het ietwat zoete en notige van vinegraitte valt goed samen met het zacht stukje vlees.

Het wordt begeleid met de Session IPA Fine Fleur van stadsbrouwerij Eindhoven en de Rodenbach Classic van Brouwerij Rodenbach. Die laatste verfrissende zoetzure biertje versterkt juist de uiteenlopende smaken van dit veelzijdige gerecht. Op de één of andere manier valt het precies samen.Runderbavette met groene asperges


Het hoofdgerecht is een botermalse runderbavette. Met de boonachtige smaak van de kleine groene asperges en Hollandaise saus is het een mooi vullend gerecht. Het is het eerste gerecht met iets minder opvallende en uitgesproken smaken, maar dit is helemaal niet storend. Het overheerlijke rundvlees is al een feest. 

Van de twee bieren vind ik meteen bij de eerste slok de Gouverneur Dubbel van brouwerij Lindeboom het beste passen. Het lichtkruidig en toffee zoete versterkt de subtiele smaken van het rundvlees. Het versterkt op de rookachtige tonen waarmee het vlees is bereid. 
Overigens is de Dunkelweizen van Vandeoirsprong zeer smaakvol, maar niet bij dit gerecht.Gemarineerde aardbeien


We sluiten de avond af met een fruitig nagerecht wat een klein beetje teveel de zoete kant op gaat. Deze smaak wordt dan nog eens versterkt door de een Kriek van brouwerij Boon. 
Ik zou zelf misschien iets van een lichtzuur of ander bier hierbij gekozen. Het bier is niet een misplaatst duo met dit gerecht. Alleen zelf houd ik er niet van.Een spannend avontuur

Joris van Esch en chefkok Rob Janssen hebben een uitdagend en spannend smaakavontuur neergezet. Het daagt je uit om niet alleen te proeven. Juist het fantastische aan dit culinaire bierdiner is, dat je bij 3 gangen zelf smaken moet gaan vergelijken. Met de de uiteenlopende en complexe smaken die je voorgeschoteld krijgt. Wat dit juist een leuk avontuur maakt voor de ervaren en/of minder ervaren speciaal bierdrinker. 
Met dit aanbod slaan ze de spijker op z’n kop. Maken het daadwerkelijk een echt avontuur door niet zomaar een begeleidend bier aan een gerecht te koppelen. 
Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.