Bierdrinkers verenigt u! Stem Partij van de Bieren!

18 december 2016 om 11:44

Steeds vaker denk ik dat we in dit land gek geworden zijn. Politici voorop. Tot deze week dacht ik steeds ‘kom op, even adem halen, zo erg is het niet.’ Deze week was het staatssecretaris Martin van Rijn die bij Bierista iedereen woest maakte. Voor Bierista.nl is de maat vol. Even adem halen is niet meer genoeg.

Wat is er aan de hand? Staatssecretaris Van Rijn adviseert de alcoholaccijnzen te verhogen. Volgens de PvdA’er helpt een verhoging de consumptie tegen te gaan. Bovendien spekt het de staatskas. Het gaat Van Rijn echt niet om onze gezondheid, het gaat hem puur om de poen. De zoveelste leugen en vorm van betutteling uit Den Haag. Als we dan toch al zoveel partijen hebben, dan kan er nog wel eentje bij. Eentje met een potentiële achterban van bijna tien miljoen mensen die graag genieten van een alcoholisch drankje.

Waarom wordt de brave burger die na een week hard werken in het weekend een biertje drinkt worden gepakt? Waarom moet hij extra de portemonnee trekken? Als het al niet gaat om de hoogte van de extra accijnzen, dan gaat het wel om het principe. Het wordt tijd dat de betutteling vanuit Den Haag stopt!

Wat feiten op een rij

Ja, ja,ik hoor de Jellinekkers en de anti-alcohollobby roepen. “Alcoholmisbruik kost onze samenleving handen vol geld.” Alcoholmisbruik inderdaad! In Nederland geniet het overgrote deel van de Nederlanders, namelijk 92%, op een verantwoorde manier van alcohol. De gemiddelde alcoholinname ligt in ons land substatieel onder het Europees gemiddelde en is sinds 2000 met 17% gedaald. Jongeren beginnen steeds later met drinken en drinken bovendien minder. Dit alles komt mede doordat de Nederlandse alcoholsector gezamenlijke campagnes heeft gevoerd en voert. Denk aan “Geen 18, geen druppel”, “Geniet, maar drink met mate” en de “Bob-campagne”.

Financiële gevolgen

Ook is er onderzoek gedaan naar de financiële gevolgen van alcoholgebruik op de Nederlandse samenleving. Het RIVM deed onderzoek, waarbij het zelf kanttekeningen plaatste. Het RIVM raadde aan voorzichtig om te gaan met haar conclusies omdat het over te weinig ervaring beschikt. Dat kun je niet zeggen van de onderzoekers van de economen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij hielden het RIVM-rapport tegen het licht en concludeerden dat er verkeerde methodieken gebruikt zijn. Slotsom van de economen van de Erasmus Universiteit is dat er geen schade is van € 2,6 miljard zoals het RIVM becijferde, maar een welvaartswinst van € 1,7 miljard. Een verschil van € 4,3 miljard!

Accijnzen

Ik wil niet de econoom uithangen, dat kunnen anderen veel beter, maar de bierindustrie levert een flinke bijdrage aan de economie. Denk aan de werkgelegenheid bij de bierbrouwers, denk aan horeca en retail en niet te vergeten aan de accijnzen die al worden betaald. Over elke 100 liter pils die wordt geproduceerd betaalt de brouwer al € 37,96 belasting. Bij zwaarder speciaalbier (S-categorie) is dat zelfs € 47,48 per 100 liter!

Probleemdrinkers aanpakken

Niemand ontkent overigens dat er ook probleemdrinkers zijn. Ons land telt 800.000 mensen, die niet op een verantwoorde wijze met alcohol kunnen omgaan. Dit is 8% van het totaal aantal alcoholdrinkende Nederlanders. Deze groep moet worden aangepakt. Daar is iedereen het over eens. Wat Van Rijn nu doet is de hele groep laten boeten. ‘Het is alsof je alle automobilisten van de weg wilt hebben, omdat er 8% verkeershufters de zaak verzieken’, hoorde ik deze week iemand zeggen. Het geeft een beeld.

Drie bruggen te ver

Staatssecretaris Van Rijn gaat met zijn voorstel om de accijnzen te verhogen, drie bruggen te ver. Hij dupeert miljoenen kiezers die op een verantwoorde wijze genieten van een goed glas pils, speciaalbier, wijn, whisky of welke drank dan ook. Ga deze grote groep mensen niet betuttelen op onheuse gronden. Deze mensen kunnen zelf beoordelen wat gezond is en wat niet. Wees eerlijk en zeg dat je nog meer geld nodig hebt om je begroting sluitend te kunnen krijgen. En dat je de bierdrinkers hebt uitverkoren de portemonnee te mogen trekken. No way Van Rijn, no way!

Actie

De Partij van de Bieren is nog niet, maar wat nog niet is, kan nog komen! Een mail naar stopdeaccijnsverhoging@bierista.nl is een stap tegen de accijnsverhoging! Wij verzamelen de steunbetuigingen en proberen de politiek op andere gedachten te brengen. Daarom, bierdrinkers (en wijn-, whiskydrinkers en andere sympatysanten) verenigt u! Laat uw stem horen!

Auteur: Alain Schepers