Bierbrouwerij De Graaf van Heumen sluit haar deuren

3 november 2017 om 09:00

Sinds 2009 brouwt bierbrouwerij De Graaf van Heumen speciaalbier in het Gelderse Heumen, maar daar komt binnenkort verandering in. De brouwerij sluit haar deuren.

Even terug in de tijd

Eigenaar en brouwer Constant Keinemans begon in 2009 de brouwerij van Landgoed Bergzigt De Raaf in Gelderland.  Samen met de eigenaar van dit landgoed, Fred Kuissen, blies hij leven in de eerste glazen brouwerij in Nederland. Helemaal nieuw was brouwen op dit landgoed niet. Eerder werd op deze historische grond het eerste Nederlandse witbier ‘Witte Raaf’ gebrouwen door Herm Hegger. Brouwerij ‘De Raaf’ staat er nog steeds en is inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument. Constant en Fred bouwden hier toentertijd een nieuwe brouwerij naast en dat werd ‘De Graaf van Heumen’.

Gesloten deuren

Maar brouwerij De Graaf van Heumen zal binnenkort niet meer bestaan, dat maakte Constant Keinemans afgelopen week bekend. Naast zijn werkzaamheden voor de brouwerij was hij jarenlang voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, de voorloper van Craft. Ook is hij eigenaar van Brouwtechniek, een bedrijf dat brouwerijen adviseert.

De enorme dynamiek in de bierwereld zorgt ervoor dat hij het erg druk heeft met Brouwtechniek. Ook Fred Kruissen had zijn focus ergens anders liggen en legt zijn passie steeds meer in het organiseren van feesten en partijen op het landgoed. De compagnons hebben daarom in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten.

De brouwerij gaat eventueel in doorstart door als huurbrouwerij. De bieren worden dan niet meer in eigen beheer gebrouwen maar binnen de muren van een andere brouwerij.

Eerste brouwhotel van Nederland

De brouwapparatuur van De Graaf van Heumen is verkocht aan Hotel Parkzicht in Veendam. In dit hotel zal men het eerste brouwhotel van Nederland gaan starten. Inmiddels is ook daar een ingrijpende verbouwing gestart en wordt het hotel uitgebreid naar een naastgelegen pand.

In het restaurant van het hotel komt de bijzondere glazen brouwinstallatie en open keuken. Gasten kunnen zo dus zien hoe de bieren gebrouwen worden en de koks de gerechten bereiden.

Foto: Facebook De Graaf van Heumen