Bier en barbecue: Bierista geeft je biersuggesties en 10 speciaalbier tips

12 juni 2015 om 08:51

Bier en barbecue, het is er weer tijd voor! Welk speciaalbier drink jij bij de barbecue? Bierista geeft tien tips, waardoor jouw barbecue een nog groter succes wordt. Kijk, ruik, proef, eet en geniet samen met goed gezelschap. Veel plezier!

1) Zorg dat je een verschillend aantal speciaalbieren in huis hebt.

Welk speciaalbier drink jij bij de barbecue? Dat is natuurlijk de vraag. De keus is enorm. Bierista heeft bij dit BBQ advies gekozen voor makkelijk verkrijgbare speciaalbieren voornamelijk uit eigen land. Het zijn adviezen. Ga zelf proeven en ervaar welk bier en welke bier/spijs-combinatie jij lekker vindt.

Frisse binnenkomer

Alles staat klaar en het gezelschap komt binnen. Laten we beginnen met een pils op de juist temperatuur, zo graad of 3 tot 5. Een pils van Alfa is heerlijk. Je kunt natuurlijk ook echt iets bijzonders neerzetten: een Chateau Neubourgh uit de stal van Gulpener en recent verkozen tot lekkerste pils van Nederland.
Ook leuk om te serveren is een fris fruitbier van brouwerij Lindemans. Ze zijn er in verschillende smaken. De Pecheresse met perziksmaak is uitstekend.

Het feest gaat beginnen

Iedereen is binnen. De salades worden geserveerd en het fruit komt op tafel. Laat die Weizen maar doorkomen. De Weihenstephaner Hefe Weisse is een absolute topper. De Weizen van Grolsch is een aanrader, net als de Weizener van Hertog Jan. Deze laatste heeft wat kruiden en is daar wat uitgesprokener qua smaak. Een witbier, zoals de klassieker Hoegaarden, is ook uitstekend.

Vis moet zwemmen

Vis op de barbecue is altijd een feest. Niet het makkelijkst om te bereiden, maar de beloning is groot. Zeker als je daar een fijn blond bier bij neemt. Hier tippen we de La Trappe Blond en de Budels Goudblond.

Ribs & Bier

De grote eters staan vooraan. Mooie stukken vlees, zoals spareribs, worden nu op de BBQ gelegd. Welk bier kies je nu? Bierista adviseert een dubbel. Brouwerij ’t IJ heeft een zeer smaakvolle, Natte genaamd. Ook de Dubbel van Hertog Jan is een prima begeleider.
Is het vlees wat gekruider en hou je van pittige sausjes. Neem dan ook een wat pittiger bier, een speciaalbier met wat meer hop, zoals de Brand IPA. Bierista beveelt hier de Jopen Mooie Nel aan. Dit zeer smaakvolle bier is onlangs volkomen terecht gekozen tot mooiste bier van ons land.

Het toetje

Iedereen heeft genoten. Het was een heerlijke barbecue. Natuurlijk is er nog net ruimte voor een klein toetje. Als je geen ruimte meer hebt, neem dan geen zwaar bier meer, maar een fris pils. Het koolzuur geeft het gevoel dat je mond gereinigd wordt van alle vetten en sauzen en het heeft een algeheel verfrissend effect.
Een goede begeleider van ijs met vruchten is een fruitbier van Lindemans. Willen we het bij Nederlands bier houden kies dan bijvoorbeeld voor IJwit, het witbier van de Amsterdamse brouwerij ’t IJ.

Slaapmutsje voor bij de vuurkorf

Het is donker. Met goed gezelschap zit je nog wat na te praten bij de vuurkorf. Het is al laat, tijd voor een lekker slaapmutsje. Hertog Jan Grand Prestige is een fantastische afsluiter van de dag. Dit zware bier herbergt vele smaken, waarbij rozijn, karamel, gekonfijt fruit duidelijk herkenbaar zijn. Bierista beveelt hier de Populus 6921 van Bronckhorster Bier aan. Wat een feest is dit bier: Het is een quadrupel, een zwaar bier van 11%, dat qua smaak wat bitter begint en dan heel mooi en fijn zoet wegloopt. Puur genieten!

2) Zorg dat je bier op de juiste temperatuur is.

Wellicht voor de handliggend, maar nog te vaak worden halverwege de barbecue nog gauw even wat biertjes in de koeling gelegd. Resultaat: het flesje voelt koud aan, maar de inhoud is nog lauw. Kijk goed naar de aanbevolen serveertemperatuur, want bier te koud serveren zorgt ervoor dat het bier zich ‘sluit’. De smaken, zoals de brouwer ze bedoeld heeft, komen dan niet tot hun recht.

3) Zorg steeds voor schone glazen.

Al na het drinken van één glas kan je bierglas vettig zijn. Spoel het glas goed om of beter nog: pak een nieuw schoon glas. Het zorgt ervoor dat je steeds een romige schuimkraag op je bier hebt.

4) Probeer je bier af te stemmen op je gerechten bij de barbecue.

Salades en kip gaan bijvoorbeeld goed samen met een Weizen, wat meer gekruid vlees kan wat gekruider, hoppiger bier aan. Zorg voor een balans in vet en alcohol, hoe vetter het vlees, hoe meer alcohol je er tegenover kunt zetten. Speel met bier en spijs en vind mooie combinaties.

5) Pas op met de opbouw en het drinktempo.

Barbecuen is gezellig en je tempo ligt dan vaak wat hoger. Als je dan ook nog gaat opbouwen van laagalcoholische bieren naar wat zwaarder bier, loop je het risico dat het fout gaat. Zorg dat het gezellig blijft.

6) Drink af en toe een glas water tussendoor.

Het is mooi weer, lekker warm. Het gekruide eten zorgt voor dorst. Af en toe een glas water, zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Daar blijf je een stuk fitter bij.

7) Na een paar stukjes gekruid vlees en een paar bieren zijn je smaakpapillen verzadigd.

Laat de zware bieren dan staan voor een ander moment, zodat je ze goed kunt proeven. Stap liever over op een pilsener met flink wat koolzuur. Dat reinigt je mond en het geeft een verkwikkend effect.

8) Giet niet, maar geniet.

Als je met zorg wat bieren voor bij de barbecue hebt uitgezocht, geniet er dan ook bewust van. Kijk wat het bier doet met de verschillende gerechten en bijgerechten. Dat is beter dan ze achteloos achterover te kieperen.

9) Deel je bier.

Schenk een flesje bier uit over meerdere glazen, zodat iedereen veel verschillende bieren kan proeven. Hoe leuk is het om samen te praten over wat je proeft.

10) Serveer je bier eens in een wijnglas.

Dat ziet er elegant uit, je drinkt minder en raakt dus minder snel vol en verzadigd en je drinkt bewuster, waardoor je vrijwel automatisch meer op geur en smaak gaat letten.

Het team van Bierista wenst je veel bierplezier!
Heb je goede tips of goede bier/spijs-combinaties? Laat het weten, mail naar info@bierista.nl.