Blog Rianne Joosse: Bier beleven … maak het een stukje eenvoudiger

Ken je dat…. De zomer barst eindelijk los… en de terrasjes uit hun voegen… en mijn agenda laat het toe dat ik zomaar in de middag al naar een van mijn favoriete biercafé’s kan…. Ik bof er is een tafeltje vrij, lekker aan de kant en nog net in het zonnetje… 

Ik duik gelijk in de bierkaart. Wat een keuze – mijn bier wordt vlot gebracht, met een goed glas, ik schenk in en geniet, eerst van de geur dan van de slok en kijk vervolgens om me heen…

Verdwaalde pils

Het terras is bijna vol, veel gasten aan de lunch, merendeel vrouwen en groepjes; geen enkele vrouw alleen. Ok dat ben ik inmiddels wel gewend, maar wat opmerkelijker is; niemand met bier! O ja wacht, een verdwaalde pils.

Verder veel frisdrank, heet water met bladgroen en witte gekoelde wijntjes. De condens druipt van de glazen.

Nieuwsgierig

Je zou toch wensen dat iedereen hier zit te genieten van de mooie keuze aan speciaal bieren die de reden zijn dat ik dit café regelmatig bezoek. En het zou toch helemaal mooi zijn als er meer vrouwen zouden genieten van die mooie bieren?

Nieuwsgierig als ik ben doe ik een snel rondje over het terras. Nou ja de tafeltjes in mijn directe omgeving….

Wat is een quad?

Wat maakt bier beleven hier lastig? De antwoorden variëren van ‘het is nog vroeg (tegen drieën op een maandagmiddag)’ tot bier?? En dat laatste antwoord verleidt me tot doorvragen. Ja, bier.. ze hebben hier een geweldige bierkaart! O ja? Ja kijk maar. En dan blijkt al snel dat de kaart voor ‘niet-ingewijden’ toch nog ondoorzichtig is.  Er staan bijna 100 bieren op de kaart, keurig gerangschikt per stijl… en daar gaat het mis denk ik. Wat is dan een sour, een quad? Waarom staat Weizen en witbier apart vermeld? Als je niet weet wat de stijl inhoudt kun je ook niet echt kiezen. Een tip voor hier: geef een korte beschrijving (smaken!) van de bieren – dat maakt het een stuk eenvoudiger. Voor de kenners hebben ze ook nog een zwarte lijst… Geweldige ontdekkingen staan daar soms tussen.. maar ook hier geldt : geen enkele omschrijving te vinden. Onbekend maakt onbemind dus.

Niet dom overkomen

Natuurlijk kun je vragen stellen, het personeel is goed opgeleid en kan je echt wegwijs maken, maar een van de ‘slechte eigenschappen’ van Nederlanders is toch, mijns inziens, wel dat we liever niet vragen om toch vooral niet dom over te komen… we kiezen liever @random en mopperen dan over iets wat we niet lekker blijken te vinden.

Bij dit café hebben ze ook daar een oplossing voor… bestel gewoon een bier uit de ‘grabbelton’ een verrassingsbier, dan kun je altijd nog een ander de schuld geven 😉

Rianne Joosse
Voorzitter PINT

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.