Welke Bock is dit jaar het Beste Bockbier van Nederland?

13 oktober 2018 om 08:00

Afgelopen jaar werd er voor het eerst in meer dan 10 jaar geen Beste Bockbier wedstrijd georganiseerd. Dat was best een gemis voor bierland Nederland. Daarom is de Beste Bockbier competitie dit jaar weer terug!

Beste Bockbier van Nederland

Onder de bezielende leiding van bierexpert Derek Walsh krijgt de competitie een doorstart. Voor het eerst hoeven brouwers geen inschrijfgeld te betalen om hun bier op de keuringstafel te krijgen. Brouwers konden tot en met 7 oktober hun bieren insturen. De voorwaarde? De 8 flesjes bier moesten tijdig aanwezig zijn om gekeurd te worden en voldoen aan de stijlvoorwaarden.

Maandag 15 oktober worden de ingezonden bieren gekeurd door de jury bestaande uit keurmeesters, biersommeliers en journalisten. De juryleden worden vooraf niet geïnformeerd over de bieren die geschonken worden, er wordt dus blind geproefd vanuit speciale keuringsglazen.

Bockcategorieën

Er wordt gekeken, geroken en geproefd om te beoordelen of het bockbier voldoet aan de typebeschrijving en of het bier technische afwijkingen bevat. Na iedere ronde gaan maximaal 4 bieren door naar de volgende ronde, totdat het tijd is voor de finale ronde. 

In de finale wordt door een jury van minimaal 3 personen het beste bockbier binnen elke categorie gekozen. De bieren konden ingezonden worden in 3 categorieën.

  1. Bock met als subcategorie ‘Donkerbock’. Deze bockbieren bevatten tussen de 6 en 7,4% alcohol.
  2. Dubbelbock/Sterke Bock met als subcategorie Donker Dubbelbock, IJsbock/Sterk Bock. De bieren bevatten 7,5 tot 8,5% alcohol.
  3. Speciaal Bock met als subcategorie Weizenbock/Weizendoppelbock, Blond Bock/Dubbelbock, Rauch & Houtgerijpte Bock of gebrouwen met speciale grondstoffen. Deze Bockbieren bevatten 6 tot 8,5% alcohol.

Alles voor de eer

De Beste Bockbier competitie is een wedstrijd, geen verkiezing. De bockbieren worden door een internationale jury gekeurd en beoordeeld. De winnaar mag zich dan een jaar lang Beste Bokbier van Nederland noemen. Alles draait hier om de eer en waardering voor het bier. De uitslag wordt door brouwers dan ook zeer gewaardeerd!

We houden je natuurlijk op de hoogte van alle resultaten. De uitslag vind je hier dan ook zo snel mogelijk terug!

[Beeld door Tina Westphal, competitie 2014]