Baxbier is een jongensdroom die uitgekomen is

20 september 2017 om 08:00

Ken jij de mannen van Baxbier al? Dennis wilde graag meer weten over de brouwerij mét proeflokaal die in juli 2016 in Groningen geopend is.

Door Dennis Hofman

Een droom die uitkomt

Het is 2014 en na een vakantie in Oostenrijk besluiten de twee vrienden Jeroen Bax en Sepp Jansen om hun droom te verwezenlijken. Een eigen bierbrouwerij in Groningen. Ze maken snel naam en in juli 2016 is een eigen brouwerij een feit inclusief een proeflokaal.

Op z’n Gronings

Het eerste bier krijgt de naam Kon minder mee. “Kon minder” zeggen Groningers in hun enthousiasme als ze iets goed of lekker vinden. Het is een fris en fruitig blond biertje. Vervolgens kwam de brouwerij met een medaille winnende smoked porter genaamd Koud vuur. Naast deze twee vaste bieren heeft Baxbier ook vier seizoensbieren. Voor de winter de Ketter, een imperial smoked porter. In de lente komen ze met de Rokkenjager. De zomer heeft een wisselend assortiment. En dan is er ook nog Oma’s Pruim die altijd voor de herfst wordt geproduceerd.

Baxbier is altijd in beweging

De brouwers van Bax zijn altijd met nieuwe bieren bezig. Afgelopen voorjaar kwamen ze met de Original-050-series. 050 is het kerngetal van de stad Groningen. Deze serie bestond uit een aantal experimentele bieren in beperkte oplage. Een havermout stout, een session ale vol citrahop, kliekjesbier met zoethout. En de meest recente release uit deze serie is de Pacific IPA met een subtiele hint van thai-dragon pepers.

Nieuwe Kon Minder

Baxbier is er dus niet vies van om te experimenteren. Maar daarnaast beseffen ze ook goed dat er weer steeds meer vraag is naar gewoon goede bieren. En daarom komen ze nu met de Kon minder Dubbel. In essentie Belgische stijl maar met een eigen twist. Er wordt gebruik gemaakt van 5 verschillende moutsoorten en de hopsoorten Hallertauer en Fuggles. Het eindresultaat mag er zijn! Een niet te zoete, fruitige dubbel met op het eind een hopbittertje. Dus als je dit jaar wel een dubbel wil maar toch iets anders? Het bier is vanaf nu te verkrijgen in de supermarkt, slijterij en horeca.