Afkoelen bij de Oersoep brouwerij in Nijmegen

1 juli 2017 om 07:50

In de verzengende hitte lopen we door Nijmegen op zoek naar de Oersoep brouwerij. In de verte steekt de gele toren met het Honig logo boven de daken uit. Dat is onze bestemming!

door Melina Hoekstra

Ik heb eerder via de mail contact gehad met een medewerker van STOOM (het café waar de bieren en het lekkere eten verkocht wordt) en we mogen een kijkje nemen in de brouwerij. Echt ontzettend leuk, helemaal gezien het feit dat ik nergens heb verteld dat ik een stukje over ons bezoek ga schrijven.

Oersoep Blanco

Dorstig lopen we binnen bij STOOM Beer & Food, waar de bieren van Oersoep als vloeibaar goud worden getapt. Op de vraag of we eerst ook wat willen drinken hoeven we niet lang na te denken. We nemen een Blanco! roepen we in koor. De Blanco is als zomer in je glas. Een verademing op zo’n warme dag. Een Saison bier met 5% alcohol en licht van kleur. De smaak is citrus- en grapefruitachtig met een bittere afdronk.

Hopfather

Kick van Hout (met Sander Kobes de eigenaar van Oersoep) komt ons persoonlijk ophalen om ons de brouwerij te laten zien. Op dat moment worden net flesjes Hopfather (session IPA) met de hand afgevuld. Nieuwsgierig kijk ik de relatief kleine brouwerij rond en bedenk me dat alles hier liefde voor bier uitstraalt.

Houten vaten

In een andere ruimte liggen indrukwekkend grote houten vaten waar bijzondere bieren voor met name de buitenlandse markt in liggen te rijpen. Het zijn ‘zure’ bieren waar in Nederland (nog) niet echt markt voor is.
Van Kick krijgen we 2 Hopfathers mee en we besluiten om nog een paar biertjes te proeven op het terras.

Ik ga voor Zusje van Debbie, een witbier met bloedsinaasappel van 4,9% welke troebel is en een kruidige, melisseachtige geur heeft. De smaakt heeft zure tonen en een licht bittere afdronk. Alweer zo’n heerlijk bier.

Zuur

Tot slot wil ik een wat zuurder bier proberen omdat Oersoep echt een brouwerij is die hiermee experimenteert. Ik neem de lichtgekleurde Havana van 3,5% met de geur van honing en citroen. Mijn mond moet even wennen aan deze zure smaak. Dit is zeker bijzonder en voor mij niet een doordrinkbier. Het is een goede afsluiter voor ons bezoek aan deze bijzondere brouwerij, waar liefde voor bier duidelijk zichtbaar is en de open ontvangst een positieve indruk heeft achtergelaten.

Bedankt Oersoep brouwerij Nijmegen!