Abdij van Berne blaast eeuwenoude biertraditie nieuw leven in

11 september 2015 om 07:00

Berne Abdijbier wordt op zondag 13 september geïntroduceerd op de Abdij van Berne in Heeswijk. Na een voorbereiding van anderhalf jaar door Stichting Berne Abdijbier herleeft deze eeuwenoude biertraditie. Berne Abdijbier is het enige Nederlandse Norbertijnenbier.

Oudste abdij van Nederland

Abdij van Berne is de oudste nog bestaande abdij van Nederland. Al in 1634 werd op de abdij in Heeswijk blond- en bruin bier gebrouwen. Stichting Berne Abdijbier brengt de twee bieren Norbertijn Blond van 6% en Prior Dubbel van 8% op de markt.

Abdijbier wordt gezegend

Zondag 13 september wordt Berne Abdijbier officieel geïntroduceerd voor het grote publiek. Iedereen is welkom om de introductie bij te wonen van Berne Abdijbier bij de Abdij van Berne aan de Abdijstraat 49, 5473 AD in Heeswijk, op zondag 13 september als de klok 12.00u heit. Om dit bijzondere moment spiritueel te ondersteunen zal Abt Denis Hendrickx de introductie doen en Berne Abdijbier zegenen, in de hoop dat het een goede toekomst tegemoet gaat.

Er zit meer in het vat

In het oude Berne brouwden de Norbertijnen al bier. Op het terrein van de abdij in Heeswijk was al in 1639 een eigen brouwhuis, dat overigens later ook weer is verdwenen. De bedoeling is dat er mettertijd weer een eigen brouwhuis komt bij de abdij. Het brouwen van Berne Abdijbier gebeurt nu door de eigen brouwmeester van de Stichting in een bevriende abdij in België. Nu wordt Norbertijn Blond en Prior Dubbel gebrouwen, hierna volgen de Abt Tripel, de Abt-generaal Quadruppel en de Witheer Witbier. Daarmee ontwikkelt de stichting de belangrijkste biersmaken van de markt.

Proeflokaal met rondleiding

Het Proeflokaal is dagelijks voor bezoekers geopend. Vanaf maandag 14 september start vanuit het Proeflokaal de bierrondleiding. Dit is een rondleiding van één uur door een gids, met uitleg over de abdij en haar bierhistorie, een wandeling naar de hoptuin, kruidentuin, biermagazijn, begraafplaats, door de abdij, de abdijkerk, voorgevel uitleg, boekwinkel en boekhandel, en als laatste een proeverij van de Berne abdijbieren.

Winst naar onderhoud abdij

Stichting Berne Abdijbier werkt met vrijwilligers. Inmiddels zijn er zestig vrijwilligers actief om de organisatie gestalte te geven. De winst komt ten goede aan de Abdij van Berne zodat deze in haar onderhoud kan blijven voorzien. Voor de Norbertijnen en de lokale gemeenschap is de abdij van bijzondere waarde. Middels het bier hoopt de stichting een belangrijke bijdrage te kunnen leveren.

Waar te koop?

De verkoop van Berne Abdijbier zal plaatsvinden op het abdijterrein bij het Proeflokaal en de Boekwinkel. Verder zal worden samengewerkt met groothandels die slijterijen, cafés en restaurants beleveren.