AB Inbev neemt opnieuw microbrouwerij over

26 januari 2015 om 11:07

Anheuser-Busch Inbev heeft voor de derde keer binnen twaalf maanden een microbrouwerij overgenomen. Ditmaal heeft de marktleider zijn oog laten vallen op Elysian Brewery uit Seattle. Eerder al werd 10 Barrel Brewing uit Oregon en Blue Point Brewing uit New York overgenomen. Vraag lijkt niet of we in Nederland dit soort overnames gaan krijgen, de vraag is eerder wanneer.

Vergeleken met de Amerikaanse microbrouwers zijn de Nederlandse equivalenten kleine jongens. Tot de grootste microbrouwerijen in ons land behoren Jopen Bier, Texels, Emelisse en Veluwse Schavuyt. Deze bedrijven groeien in hoog tempo en weten de ogen van grote brouwers als AB Inbev, Heineken en SABMiller op zich gericht. Kenners van de biermarkt zijn het erover dat het een kwestie van tijd is voor de overname-trend overwaait naar ons land.

Eylsian Brewers heeft een jaarlijkse productie van 50.000 barrels, ofwel ruim 5,8 miljoen liter. Behalve de brouwerij worden ook de vier bijbehorende bren pub’s gekocht. Welk bedrag er Elysian Brouwerij is betaald is niet bekend gemaakt.

Elysian Brewers heeft zich lange tijd afgezet tegen ‘de grote jongens’. Eén van de slogans is ‘Corporate beers sucks’. We zullen zien hoe lang deze kreet onder de vlag van de marktleider standhoudt.