Bibi bereidt zich voor op proefexamen

In de voorbereiding op het proefexamen voor niveau 1 van StiBON heb ik een drietal oefensessies bij mij thuis georganiseerd. Want oefenen met proeven is natuurlijk al leuk, met vrienden is het nog veel leuker. Daarbij komt dat het in mijn upje nogal lang zou duren voor ik alle bieren geproefd zou hebben of dat ik kacheltje lam zou zijn na een dag lang alles met elkaar vergelijken. Afdeling Slechte Plannen.

door Bibi Boom

Daarom heb ik van de longlist met grofweg dertig bieren die we in de les hebben geproefd een selectie gemaakt van zestien bieren, die we – verdeeld over drie zaterdagen – gezamenlijk zijn gaan proeven. De bedoeling van het oefenen was dat ik ‘blind’ kan herkennen welk biertype ik voor mijn neus heb. Uiteraard niet volledig blind, want de kleur, helderheid en het schuim zijn net zo belangrijk als de geur en smaak. Maar wel blind in de zin dat ik niet vooraf weet welk bier in welk glas zit.

Dag 1

Vandaag proeven we vijf lichtgekleurde bieren. Allemaal met een EBC van onder de 30, dus alle tinten van bleekgeel tot en met goudgeel. Vijf bieren, maar slechts vier biertypen. Dit omdat we binnen het type Sterk Blond twee compleet verschillende bieren hebben geproefd in de les, die allebei in mijn selectie naar voren komen. Aan de gasten verklap ik wel dat er één biertype is dat dubbel voorkomt, maar niet welk type dat dan is. Zo maken we de uitdaging nog iets groter.

bierista-bibi_proefexamen-003

De bieren

De bieren van de dag zijn (in willekeurige volgorde): 
Brand Up – Urtyp Pilsner, 
Westmalle Tripel – Tripel 
Duvel – Sterk blond
, Brand Zwaar blond – Sterk blond
, Leffe blond – Abdijblond
Rond de eettafel in mijn woonkamer zitten de vijf gasten al vol spanning klaar. Op de tafel liggen zes couverts van vijf genummerde kurken viltjes, een glas water, een vorkje, een pen en een briefje waarop ingevuld kan worden welk biertype men denkt dat bij ieder nummer hoort. In de bijkeuken, waar mijn speciale bierkoelkast zich bevindt (ja, ik ben zo’n snob die in een eenpersoonshuishouden een tweede koelkast heeft alleen voor het bier), schenk ik de glazen in. Uit het zicht van de gasten, zodat niemand ziet welke bieren het zijn.

Glazen

Ik gebruik een verzameling identieke kristallen wijnglazen hiervoor. Wijnglazen kunnen naar mijn bescheiden mening prima voldoen als proefglazen, ze hebben geen opdruk, zijn allemaal gelijk en het ziet er ook nog fraai uit. De volle glazen worden door twee van de gasten uitgeserveerd en op een nummertje geplaats naar hun keuze. Ik wil natuurlijk niet weten welk bier op welk nummer komt te staan, omdat ik anders al voorinformatie heb, vandaar deze formule. Op een dichtgevouwen briefje staat de naam van het bier genoteerd en op de buitenkant ervan het nummer, zodat we achteraf wel kunnen terughalen wat wat was. Wanneer alle dertig glazen zijn uitgeserveerd, kan het officiële gedeelte beginnen.

Concentratie

In stilte en concentratie (echt, dat is een uitdaging met mijn vriendengroep) proeven we een voor een de blonde bieren die voor ons staan. Het pils is verreweg het gemakkelijkst te identificeren. Het is helderder en bleker dan de andere bieren en heeft beduidend minder smaak. De Duvel is ook goed herkenbaar. Het hoge koolzuurgehalte springt er gelijk uit, evenals de asbakachtige geur.

De Westmalle tripel verraadt zichzelf door zijn hoge eiwitrijke schuimkraag en sterke geur van rijpe bananen. Er staan echter nog twee bieren op tafel die ook allebei een wat banaanachtige geur hebben. Toch ook dat Belgische gist, maar welke is nu de Leffe blond en welke de Brand zwaar blond? Hier ging ik de mist in. Ik gokte dat de donkerste van de twee het sterk blond zou zijn, maar dat was onjuist.

Ik verbaasde me erover dat de Leffe blond zo oranje-achtig van kleur blijkt te zijn. Maar nu ik het eenmaal weet, kan ik me haast niet meer voorstellen dat ik die twee met elkaar verwarde. De Brand zwaar blond is vrij droog en kruidig, terwijl de Leffe blond weeïg zoet en veel minder complex is. Het oefenen met blind proeven blijkt dus geen overbodige luxe te zijn.

bierista-bibi_proefexamen-001

Ronde 2 – De Spijzen

Nu we de bieren hebben geïdentificeerd, komt ronde 2: de spijzen. Vooraf had ik om advies gevraagd bij StiBON-docent en bierkeurmeester Derek Walsh over welke spijzen het leuk zouden doen bij de geselecteerde bieren. Bij zulke lichte bieren, die niet erg hoog in alcoholpercentage en smaak zijn, past een selectie van verschillende (berg)kazen erg leuk. Ik heb bordjes opgemaakt met verschillende kazen om te proeven bij de bieren.

De spijzen van de dag waren:
 Zachte geitenkaas met honing, 
Port Salut, 
Emmentaler, 
Kernhem, 
Oude Beemster,
Dadel/walnotenbrood, 
warme milde camembert uit de oven

De Port Salut en de Emmentaler waren te mild, zelfs voor deze lichte bieren. Ze werden meteen weggespoeld, zelfs door het pils. De Kernhem, de warme camembert, de geitenkaas met honing en de oude Beemster deden het beter.

Dessert

Als dessert hadden twee van de gasten zelf bier meegebracht. Adam een Maagdelijk Blond van de Bossche start-up brouwerij De Jongens van De Wit. Een verrassend donker gekleurd en smaakvol blond bier. En Bram had een zelf gebrouwen Nanny State meegenomen, naar recept van BrewDog, een ontzettend zwaar gehopt en toch ook nog enigszins moutig alchoholarm bier.

In de volgende blog: Dag 2, waarin we zes totaal verschillende bieren gaan vergelijken en alle basissmaken de revue passeren.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.