Kasteel Aerwinkel Bier voor het ervaren van klein geluk

Bezoekers van Kasteel Aerwinkel kunnen voortaan genieten van een bijzonder speciaalbier, gebrouwen met kastanjes en honing van het Posterholtse landgoed. Kasteel Aerwinkel Bier is het eerste Limburgse kastanjebier.

Met dit bier wil Kasteel Aerwinkel een bezoek aan het landgoed met het kasteel van Cuypers en de beschermde landschapstuin – even ten zuiden van Roermond – nog bijzonderder maken. Het speciaalbier wordt exclusief geschonken in Gasterij Geluk(t), de tot horecagelegenheid verbouwde tiendschuur op het terrein.

Bierfanaten moeten wachten tot 20 maart, Internationale Geluksdag, om het bier te kunnen proeven. Die dag neemt Monique de Boer-Beerta, burgemeester van Roerdalen, om 13.00 uur het eerste flesje in ontvangst. Daarna is dit unieke streekproduct voor iedereen verkrijgbaar tijdens openingstijden van de gasterij.

Het op de fles nagistende kasteelbier is gebotteld in slanke beugelflessen. Het is gebrouwen in een Jabeekse microbrouwerij volgens een unieke receptuur, ontwikkeld door Robert Dirrix. Hij is fermentatiespecialist en hobby bierbrouwer.

Warm van binnen

“Mijn insteek was het fijne gevoel dat je ’s avonds krijgt op een Duitse kerstmarkt; al die kleuren, veel dieprood, blozende gezichten van de kou, overal lichtjes, de behaaglijke hitte van een vuurkorf, een kraam waar het naar gepofte kastanjes ruikt”, verklaart Dirrix de keuze voor zijn recept.

“Toch is het een echt vierseizoenenbier geworden en geen winterbier”, vertelt de jonge receptuurspecialist. Hij beschrijft het bier als volgt: “Kasteel Aerwinkel Bier is een toegankelijk, verwarmend bier met een plezierige rooktoets.”

Eerst heeft hij twee recepturen ontwikkeld en gebrouwen. Daarbij is iets minder dan drie kilo kastanjes van het landgoed gebruikt. Uit deze testfase is het Kasteel Aerwinkel Bier ontstaan, waarin ook honing is verwerkt van de bijenvolken die op Landgoed Kasteel Aerwinkel worden gehouden.

Zelf brouwen trend

Het op kleine schaal brouwen van lokale speciaalbieren, zoals het Kasteel Aerwinkel Bier, wordt steeds populairder. Het past binnen de slow movement die jaren geleden opkwam in reactie op onze gehaaste westerse samenleving.
Bij kleinschalig bierbrouwen gaat om de creativiteit van het brouwen en uiteraard om het genieten van het eindresultaat.

Er zijn wereldwijd naar schatting zo’n 8.000 craft bieren en microbrouwerijen, en hun aantal neemt elke dag toe. Cambrinus.nl ziet in Nederland de laatste vijf jaar een sterke groei van het aantal (kleine) brouwerijen. Vorig jaar zouden er al zo’n honderd zijn gestart. Daarbij is gekeken naar onafhankelijke brouwerijen en naar brouwerijhuurders zoals Kasteel Aerwinkel.

Geluksbier Roerdalen

Nederlandse bieren als Jopen, ’t IJ en Bronckhorster Bieren zijn bekend in heel Nederland, maar ook in het buitenland. Zover zal het met Kasteel Aerwinkel Bier waarschijnlijk niet komen. “Het idee is om bezoekers samen op een prachtige locatie te laten genieten van een met liefde gebrouwen speciaalbier”, zegt kasteelvrouwe Petra de Haas. “Het gaat niet om grote oplages of een enorme omzet, maar om het ervaren van klein geluk.”

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.